Vijenac 751 - 752

Skupovi

Znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci 31 održan u Splitu 25​. i 26. studenoga

Prirodoslovci u gradu pod Marjanom

piše Jasna Matekalo Draganović Pročelnica Odjela za prirodoslovlje i matematiku MH

Ove 2022. godine, kada Matica hrvatska obilježava 180. obljetnicu utemeljenja, održavaju se raznolike manifestacije, koncerti, predavanja u Središnjici i u brojnim ograncima. Stoga je Odjel za prirodoslovlje i matematiku odlučio svoj godišnji znanstveni skup održati u drugom najvećem gradu Hrvatske, Splitu, gradu u kojem djeluje veliko i ugledno sveučilište te mnogi instituti. No Split je, zna se, i grad bogate povijesti, pa i one prirodoslovne.


Sudionici skupa na prvoj vidilici na Marjanu

Još jedan povod za izbor Splita bila je činjenica da Ogranak Matice hrvatske u Splitu slavi 70. rođendan, pa smo odlučili dvije obljetnice zajedno proslaviti te kao uspomenu na to Ogranku posvetiti, kako je običaj, časopis Prirodoslovlje, u kojem su izneseni svi radovi i teme posvećene Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Suorganizatori skupa bili su Prirodoslovno-matematički fakultet, u čijim prostorima se skup i održao, te Institut za oceanografiju i ribarstvo, čiji su članovi predavali na Skupu. I ovaj skup organiziran je pod visokim pokroviteljstvom HAZU (Razred za prirodne znanosti, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti te povremeno Razred za medicinske znanosti), institucija koja nas podupire već dva desetljeća.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu i njegova predsjednica Snježana Šetka priredili su nam srdačan doček i ugodan boravak. U ime PMF-a pozdravio nas je vršitelj dužnosti dekana Mile Dželalija, a u ime Instituta za oceanografiju Mladen Šolić.

Program skupa bio je bogat i raznovrstan. Prezentirana su dva izvorna znanstvena rada, četiri pregledna rada i jedan stručni rad. Usto su djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo prikazali pet znanstvenih projekata.

Saznali smo da ove godine i Laboratorij jadranske morske mikrobiologije slavi 75. obljetnicu utemeljenja, dakle da je riječ o još jednoj obljetnici koju je vrijedilo obilježiti. Predstavljena je i jedna knjiga (previđene su bile tri) te naš časopis Prirodoslovlje, koji je prvi put izašao u dvojezičnom izdanju, na hrvatskom i engleskom jeziku. Drugi dan skupa bio je posvećen stručnom izletu. Domaćini su nas proveli povijesnom šetnicom Marjana. Vidjeli smo stare crkvice na Marjanu, nekadašnje skromne crkvice ribara i težaka daleko od grada.

O tome su nam govorili kustosi Hrvatskoga muzeja arheoloških spomenika Ljubomir Gudelj i Miroslav Gogala. Vidjeli smo srednjovjekovnu crkvicu sv. Nikole Putnika, crkvu Gospe od Belema u kojoj se održava najranija polnoćka za Božić (u 16 sati) kako bi se pri kraju bogoslužja doživio zalazak sunca u more. Crkva i svetište sv. Cilijaka uklesano je u stijenu, dok gotička crkvica sv. Jere (Jerolima) ima jedan od najljepših prikaza sveca, rad Andrije Alešija (Andrea Alessi).

Divili smo se zatim Jerolimskim stijenama, vidjeli smo stanove pustinjaka u stijenama te se upoznali s geologijom Marjana. O botaničkoj povijesti i sadašnjem stanju flore na Marjanu govorio nam je Mirko Ruščić, voditelj botaničkog vrta, te nas proveo kroz vrt koji se nalazi u završnoj fazi uređenja te će uskoro biti otvoren za javnost. Vidjeli smo mnoge egzotične biljke, slušali o načinima kako su došle u vrt, o njihovim osobitostima, o problemima, rješenjima i planovima. Naše druženje s Ogrankom u Splitu i drugim sudionicima bilo je uspješno, ali prije svega ugodno. Mnogo smo naučili i međusobno obećali da ćemo se opet sresti jer je ostalo toliko toga o čemu treba govoriti i što treba biti zabilježeno.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak